Profesyonel Kariyer
1995 yılında Syracuse Üniversitesi’nden Ekonomi alanında lisans derecesi ile mezun olan Tunç Berkman, 1998 yılında Babson College’da FW Olin İşletme Enstitüsü’nden MBA derecesi aldı. 2000 yılında MBA sonrası New York’ta çalıştığı dönemde New York Üniversitesi İnternet Teknolojileri sertifika programını tamamladı.
Kariyerine 1995 yılında Deloitte&Touche İstanbul şubesinde yardımcı denetçi olarak başlarken, Haziran 1995’ten Ağustos 1996’ya kadar bu firmada görev aldı. 1996-1998 yılları arasında Boston’da MBA eğitimini sürdürürken, State Street Bank ve Monitor Company şirketlerinde staj yaptı. Babson Koleji’nden 1998 yılında mezun olduktan sonra Monitor Company New York ofisinde danışman olarak çalıştı. Başlıca telekomünikasyon, perakendecilik ve e-ticaret sektörlerü içeren büyük projelerde görev aldı.
2000 yılının Haziran ayında Türkiye’ye döndü ve Koç Holding’de Yeni İş Geliştirme Müdürü olarak çalışmaya başladı. Yeni İş Geliştirme Müdürü olarak, Koç Grubu’na ait, Türkiye’de Apple’ın uluslararası pazarlama ve satış şirketi olan Bilkom A.Ş.’nin Komili ailesinden satın alımı projesine liderlik etti. O zaman Bilkom, Apple ürünlerinin Türkiye’deki tek distribütörüydü. Eş zamanlı olarak Türkiye’nin ilk internet seyahat e-ticaret iş modelini Koç Holding bünyesinde hayata geçirdi. “Bookinturkey” markası ile hayata geçen proje, otel rezervasyonları ve biletleme konularında Koç Grubu şirketleri için bir e-ticaret platformu haline geldi. Projelerin tamamlanması ile Bilkom ve Bookinturkey’de Yönetim Kurulu Üyesi oldu.
2001 yılında Amerikan Cisco şirketinin teknoloji danışmanları ile Koç Grubu’nun insan kaynağı, satın alma ve veri yönetimi süreçlerinin teknolojik altyapı kullanılarak merkezileştirildiği Türkiye’deki ilk kapsamlı e-dönüşüm projesinin liderliğini yaptı. 2002 yılında, Koç Bilişim Grubu Stratejik Planlama Müdürü oldu. 2002 Aralık’ta Koç Bilgi Grubu şirketleri arasında yer alan, Türkiye’nin ilk doğrudan veri tabanlı pazarlama şirketi Tanı Pazarlama A.Ş.‘ye Operasyon Grup Yöneticisi olarak geçti. İş modeli, müşteri satın alma modellerini analiz etmeye dayananan Tanı Pazarlama’da ihtiyaç temel analizi ile müşteri segmentasyonu konularında uzmanlaştı. Tanı şirketinin markalarından biri olan Paro’nun dört kurucu profesyoneli arasında yer alırken, yöneticiliği zamanında bu marka Koç Topluluğu Şirketleri veri tabanları ile toplamda 26 milyonluk benzersiz bir müşteri kitlesine ulaştı. Operasyon ve Planlama Grup Müdürü pozisyonuna ek olarak Stratejik Planlama Müdürü unvanı ile şirketin yeniden yapılanma stratejisi konusunda direkt olarak genel müdür ile çalıştı.
Tunç Berkman 2004 yılında Arçelik A.Ş.‘de İş Geliştirme Müdürü görevine gelirken, o dönem Arçelik, yıllık 6 milyar dolarlık satışla dünyanın en büyük 6. beyaz eşya ve ev elektroniği üreticisi ve perakendecisiydi. 2005-2007 yılları arasında Arçelik’te Pazarlama Grup Müdürü olarak çalıştı. Pazarlama Grup Müdürü olarak sadece üretim planları, fiyatlandırma, yeni iş geliştirme, CRM değil, aynı zamanda Arçelik bayilerine yönelik pazarlama faaliyetleri ve Arçelik markalı beyaz eşya ve elektronik ürünlerin reklam faaliyetlerinden de sorumluydu. Marka iletişimi ve pazar ihtiyaçlarına göre markanın yeniden konumlandırılması da sorumluluğunun önemli bir parçasıydı ve bu kapsamda Arçelik markasının o dönem dijital dünyada yeniden yapılanması üstüne çalıştı. Yeni ürün ve iş birlikleri geliştirme konusunda çalışırken, Arçelik çatısı altında üretilmeyen dış kaynaklı ürün gruplarının pazarlaması sorumluluğu kapsamında Braun, Samsung vb. markaların iş birlikleri ile birlikte Vodafone ve Avea ile mobil iş ortaklıklarını da yönetti.
Temmuz 2007’de Avea İletişim Hizmetleri A.Ş.’de Stratejik Planlama Pazarlama Direktörü olarak göreve başladı. Türkiye’nin üçüncü büyük mobil operatörü Avea’da geçirdiği süre boyunca Avea’nın müşteri tabanı 11,6 milyon aboneye, cirosu ise yıllık 2,4 milyar TL’ye çıktı. Stratejik Planlama Pazarlama Direktörü olarak, genel şirket stratejisinin yanı sıra tüm tarifelerin fiyatlandırılmasından, pazarlama iletişimi stratejilerinden, pazarlama bütçesinin denetiminden ve marka stratejilerine göre iş geliştirme projelerinden sorumluydu. Ocak 2009’da şirketin yeniden yapılandırması ve rotasyon projesi ile Kurumsal Müşteriler ve MVNO Direktörü oldu. Aynı zamanda Stratejik Planlama Direktör Vekilliği görevini üstlendi. Kurumsal Müşteriler Direktörü olarak kurumsal şirketler ile KOBİ tarifeleri, yeni hizmet modelleri, kurumsal marka kimliği ve iletişim çalışmalarından sorumluydu. Ayrıca kurumsal bayi ticari pazarlama faaliyetleri, KOBİ ve kurumsal müşterilerin CRM faaliyetleri ve MVNO (sanal operatör) müşteri grubundan da sorumluydu. MVNO Pazarlama Direktörü olarak Türkiye telekomünikasyon pazarında ilk MVNO iş modelini kurdu. Türkiye’deki taraftarlara yönelik ilk MNVO modeli Fenercell ve GSMobile ile hayata geçti. Fenercell ve GSMobile’in başarılı lansmanı sonrası proje, diğer iki rakip takım markaları olan Kartalcell ve Trabzoncell ile devam etti. Bu kulüplerin MVNO’ları Ocak 2013’e kadar toplam 1 Milyon aboneye ulaştı.
Haziran 2010’da Avea’dan ayrılarak People Communications medya ajansında Genel Müdür oldu. People Communications’a katıldığında sadece 12 çalışanı ile kuruluş aşamasında olan şirket, 3 yıl içinde rakiplerin ayrılarak yüksek kaliteli bir ekiple sektörün önemli oyunculardan biri haline geldi. Haziran 2010’dan Eylül 2011’e kadar Genel Müdür olarak görev yaptığı süre boyunca People Communications’ın gelirini 225 Milyon TL’ye çıkarmayı başardı. Dijital reklamcılığın yüksek büyüme potansiyeli ve özel uzmanlık ihtiyacı nedeniyle, People Communications ortaklarıyla birlikte “United People” adlı dijital medya alanında başka bir ajans kurdu. United People, dijital medya planlama ve dijital reklamcılık alanında önemli ajanslardan biri oldu.
Reklam sektörünün o dönemde hızlı büyümesi ve değişimi nedeni ile People Communications’ın ortakları, müşterilerinin tüm reklam ihtiyaçlarında hizmet verebilmek için marka yönetimi konusunda bir reklam ajansı satın almaya karar verirken, Tunç Berkman bu sürece liderlik ederek o dönemin yükselen yıldızlarından Concept reklam ajansının satın alma sürecini yönetti. Satın almanın ardından Concept ajansının Yönetim Kurulu Üyesi oldu.
İlbak Holding’in genişleme planı kapsamında Eylül 2011’de ajansın Genel Müdürü olarak Veritas Medya’ya katıldı. Veritas Medya’ya katıldıktan sonra Yataş, Colins, Eroğlu İnşaat ve Özelleştirme Kurulu gibi 14 yeni markayı bünyesine katarak ajansın müşteri tabanını büyüttü. Veritas Medya’nın gelirleri Eylül 2011’den Aralık 2012’ye kadar %38 artarken, Haziran 2013’te ise medya planlama müşterisi olarak Türk Telekom ihalesi kazanıldı.
2013 Aralık’ta Vestel Şirketler Grubuna Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür olarak katıldı.
95 kişilik bir ekibe liderlik ederek, Vestel Ticaret A.Ş.’nin CMO’su olarak Vestel, Regal ve Finlux markalarının fiyatlandırma, pazarlama, üretim planlama, yeni ürün geliştirme, banka kampanyaları, ortaklıklar, marka yönetimi ve medya yönetiminin sorumluluğunu üstlendi. Pazarlama iletişimi ve halkla ilişkiler, elektronik grubu, beyaz eşya grubu ve CRM & ortaklıklar grubu, perakende pazarlama ve SDA&IOT dış kaynak işleri olmak üzere kendisine raporlama yapan 6 ana iş kolu bulunurken, Vestel adetsel olarak 2015 itibari ile Türkiye’de LED TV pazar lideri oldu. 2014’te akıllı telefonlar ve tabletler için yeni bir iş kolu oluşturdu. Vestel 2013’ten itibaren 4 yıl üst üste gelirini her yıl %30 artırarak sektörde önemli bir başarıya ulaştı. Tunç Berkman 2015’te Yılın En İyi 3. CMO’su seçildikten sonra 2016 ve 2017’de Capital Dergisi tarafından 2016 ve 2017’de Yılın En İyi CMO’su olarak seçildi.
Eylül 2018 itibariyle, CMO görevine ek olarak, dış kaynak ürün yönetimi, ticari pazarlama ve mobil ile akıllı ürünler Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı görevlerini üstlendi. Kasım 2019’da, 2010’dan beri yatırımcı olarak yer aldığı girişimler ve yeni yatırımları hayata geçirmek için Vestel’den ayrıldı. TBS Investment & Management Company’de Ortak ünvanı ile pazarlama ve marka danışmanı olarak çalışırken; hem yeni girişimlere hem fon buluyor, hem de kendi yatırımcı olarak yer alıyor.
Eş zamanlı olarak; Divera AI ve Mars Investment şirketlerinin marka ve pazarlama stratejileri konusunda bağımsız danışman olarak çalışmaktadır. Amerikalı Dtag Analytics ve FluentWorlds şirketlerinin ise Türkiye çözüm ortağıdır.
Bolt Insight Pazar Araştırma ve Vahaa adlı girişimlerin Danışma Kurulu üyesidir.
Melek Yatırımcı
Haziran 2010’dan bu yana profesyonel yönetici olarak çalışırken melek yatırımcı olarak başka işlere de yatırım yaptı. Koç Holding’de birlikte çalıştığı eski bir arkadaşı olan Barış Çekin’in kurmuş olduğu dünyanın her yerinden farklı çay türlerini Türkiye’de pazara sunan Chado markasına yatırımcı olarak katıldı. Sadece A ve B tüketici gruplarını hedefleyen “Chado” sektörde egzotik ve bitkisel çayları konusunda bir numaralı oyuncu oldu. Chado’da halen Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.
Tunç Berkman’ın kurucu yatırımcı olarak yer aldığı bir diğer yatırım da Mobilexpress oldu. Dört kurucu ortakla Mobilexpress Aralık 2011’de faaliyete geçerken; firmanın iş modeli, insanların her türlü reklamda gördüğü ürünlerin anlık olarak satın alabilmesi üzerine kurgulandı. Amacı tüketicinin reklamda gördüğü ürünleri, reklam üstünde olan SMS kodlarının cep telefonu ile satın almasını sağlamaktı. Satın alma ve ödeme, tüketicinin cep telefonu numarasına bağlı kredi kartı ile yapılıyordu. Sonrasında SMS üstünden satın alma modeline ek olarak, akıllı telefonlar ve Iphone uygulamaları ile çalışan QR kod modelinin lansmanı yapıldı. Arçelik, Fenerbahçe, Biletix, Setur, Avea, Phillip, Epsilon Yayınları, Boyner ve Beymen, reklam yoluyla ürün satmak için Mobilexpress’i kullanan markalar arasında yer aldı.
Şirket ayrıca aynı dönem TTNET, Avea ve Türk Telekom ile mobil ödeme sistemi altyapı sağlayıcısı olmak üzere sözleşme imzaladı. Tunç Berkman 2011’den Nisan 2014’e kadar şirketin büyümesini desteklemek ve nakit ihtiyacını karşılamak için yeni yatırımcılar getirdiği iki tur sermaye girişini organize etti. Mobilexpress, 2019 Aralık ayından beri yeni yönetimi ve iş modeli ile Collective Spark’tan aldığı yeni yatırım önderliğinde Lidio markası olarak yoluna devam etmektedir. Lidio, mobil ödeme ve yeni nesil finansal teknolojiler konusunda sektörün önemli oyuncularından biri oldu.
Eylül 2013’te One Digital adında dijital medya planlama konusunda uzmanlaşmış bir dijital ajans kurdu. Kasım 2019’da Vestel’den ayrıldıktan sonra One Digital medya ajansındaki hisselerini ortaklarına sattı. Satıştan elde ettiği sermayenin bir kısmı ile ofis alanı kiralama şirketlerine talep üzerine muhasebe ve CRM hizmetleri de sunan, paylaşımlı ofis ve sanal ofis işletmesi WorqCompany isimli girişime yatırım yaptı..
2020 Ağustos’unda pazarlama sektöründeki tecrübeleri kapsamında hızla dijitalleşen pazarlama uygulamalarını karşılayacak yetişmiş eleman ihtiyacı nedeni ile özellikle pazarlama ve dijital pazarlama konularında eğitim veren Happy Education Academy’i, Biltes kolejlerinin sahibi Can Uysal ile ortak olarak kurdu. Happy Education Academy bugün 15 farklı içerikte 17 eğitmen ile yolculuğuna devam ediyor.
2019 Aralık’tan beri sırası ile Teleporter, Zack AI, Triber Shop ve Hadsup girişimlerine yatırım yapmıştır. HadsUp, ZackAI ve TriberShop şirketlerinin yönetim kurulu üyesidir. Chado ve Lidio şirketlerinde ortaklıkları devam etmektedir.
TBS Investment & Management Company şirketinin danışman ortağı olarak fon yaratma, markalaşma ve pazarlama stratejisi alanlarında çalışmaya devam etmektedir.
Sosyal Sorumluluk
Tunç Berkman’ın sivil toplum kuruluşlarında da görevleri bulunuyor. 2013-2016 arasında RVD (Türkiye Reklamcılık Derneği) yönetim kurulu üyeliği ve WFA (Dünya Reklamcılar Federasyonu) Yönetim Kurulu Üyesi olarak “Project Reconnect Future of Advertising’de aktif rol aldı. 2007-2010 yıllarında GYİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. Halen 1907 Fenerbahçe Derneği (Fenerbahçe İş Adamları Derneği) Yönetim Kurulu Üyesidir.
Tunç Berkman’ın üyesi olduğu STK’lar:
YUD- Yönetim Kurulu Üyeleri Derneği, Dünya İş Melekleri Forumu (WBAF) Türkiye Senatörü, FOLDER, GYIAD (Fahri Üye), Angel Effect, Propeller Club, Moda Deniz Kulübü ve Fenerbahçe Spor Kulübü
Eğitim
Haziran 2020’de London School of Economics (LSE) Yöneticiler için Veri Bilimi Sertifikası aldı. LONDRA, UK
Şubat 2020’de MIT SLOAN SCHOOL OF MANAGEMENT Dijital Pazarlama Analizi Sertifikası ve Yönetici Eğitimini tamamladı. BOSTON, MA
Ocak 2020’de NEW YORK UNIVERSITY SCPS İnternet Teknolojileri ve E-Ticaret Sertifikası aldı. NEW YORK, NY
1996-1998 F.W. OLIN GRADUATE SCHOOL OF BUSINESS- BABSON COLLEGE’de İşletme Yüksek Lisansını 3.40 ortalama ile tamamladı. WELLESLEY, MA
1990-1995 SYRACUSE UNIVERSITY’de, MAXWELL VATANDAŞLIK VE HALKLA İLİŞKİLER OKULU’nde İktisat alanında üstün bir derece ile mezun oldu.