Bulut mutfak, hayalet mutfak (ghost kitchen) nedir? Artıları ve eksileri neler? Dünyada ve Türkiye’deki öncüleri hangi firmalar? Yatırım olarak bir melek yatırımcı gözüyle mantıklı geliyor mu? İster ghost kitchen, ister bulut mutfak, ister hayalet mutfak, ister sanal mutfak olarak farklı kavramlarla ifade edilse de; özellikle 2020 yılında globalde ve ülkemizde melek yatırımcıların ilgisini çeken bir kavram olarak girişimcilik dünyasında kendine yer edinen ve genç girişimcilerin de ilgisini çekmeye başlayan iş fikirlerinden bulut mutfak; kısaca restoran mutfakları için ortak çalışma alanları olarak özetlenebilir.
Özellikle pandemi dönemi ile birlikte paket servisin daha da arttığı, eve yemek söyleme alışkanlığının zorunlu da olsa ön plana çıktığı son zamanlarda; hayalet mutfak girişimleri de başta Amerika, Latin Amerika ve Asya’da oldukça popülerleşti. Bulut mutfak girişimleri, paket servis yapan büyük restoran zincirlerini yüksek kira ödemelerinden kurtaran iş modeli ile ciddi avantajlar sağlıyor. Restoranların, menülerini birden fazla lokasyonda sunabilmelerine olanak sağlayan bulut mutfak; bu özelliğiyle yatırımcıların da potansiyel gördüğü girişim fikirleri arasında yer alıyor.
Dünyada Cloud Eats, Kitchen Nation ve One Kitchen ile Türkiye’de de Bulut Mutfak ve Xkitchen ile örneklerine şahit olmaya başladığımız bulut mutfak & hayalet mutfak konseptini; tüm detaylarıyla bir yatırımcı gözüyle sizler için ele aldık.